Valtider

Det är ju valtider så det är väl helt och hållet på sin plats med ett blogginlägg på temat, fast först en liten uppdatering om vad som händer i mitt liv. Vi har bott i Falun i sex veckor nu, och igår fick vi det sista uppackat, och undanstuvat. Det tar längre tid än man tror att komma i ordning. Igår hämtade jag också en trappstege som är hög nog så jag kan arbeta i taket, det är en lampa som ska upp och nån krok och lite så. Tanken var att fixa det idag, men jag vaknade med ont i nacken, så vi får se när det blir.

Jag har gjort en månad på mitt nya jobb (finns på bild här) och det går bra. Kollegorna är väldigt trevliga, arbetsuppgifterna är intressanta och jag börjar komma in i hur saker och ting fungerar. Det känns fantastiskt.

Vi letar fortfarande efter en lokal där vi kan bygga vår studio. Eller, letar gör vi väl inte, vi har hittat en och nu håller vi på att försöka se till att vi kan få hyra den. Vi har redan investerat i ett ljudkort, en stormembrans kondensatormikrofon och programvaran ProTools. Det gör att vi redan kan spela in med bra kvalitet här hemma i lägenheten. Den stora begränsningen just nu är att vi inte kan spela trummor. Vi har goda förhoppningar om att vara inflyttade inom kort.

Så till politiken, det är ju val om precis en vecka och det ska bli väldigt intressant att se vilket Sverige vi vill ha. Själv har jag inte riktigt bestämt mig för vilket parti jag ska lägga min röst på, men helt säkert är att det blir en röst för mer solidaritet, dvs en rödgrön röst. Jag tror att medmänsklighet, livskvalitet och gemenskap är viktigare än mer pengar i plånboken.

Jag tänkte att jag listar några frågor nedan, och hur jag tänker i dem. Kanske kan det hjälpa mig att hitta rätt parti att rösta på. Frågorna är inte listade i någon prioriteringsordning.

1. Skolan

Skolan är viktig, och vi har sett att våra svenska elever presterar sämre än tidigare. Kunskap är en viktig nyckel till framgång, och skolan är jätteviktig. Jag har en 13-åring här hemma som inte tycker att han behöver kunna något, för det står ju på internet. Han har helt klart en poäng, skolan behöver förändras, man behöver lära sig hitta saker på internet, och man behöver lära sig källkritik. Det finns också saker man behöver kunna utan internet. Skolan behöver anpassas till vårt moderna samhälle, och våra barn behöver rustas bättre för vuxenlivet. Jag är helt övertygad om att lärande sker bäst och rättvisast på skoltid, under ledning av en kompetent lärare. Därför är jag helt mot läxor, iallafall upp till gymnasienivå. Undersökningar har också visat att elever utan läxor presterar bättre. Betyg är jag också oerhört skeptisk till. Visst, betyg för att ska till gymnasiet eller eftergymnasiala studier, det köper jag, men tidigare behövs inga betyg alls. Däremot är uppföljning jätteviktigt, redan från första klass behöver elevers utveckling dokumenteras, men inte betygsättas. Man behöver veta var extra resurser ska sättas in för att hjälpa elever som har det svårt, inte trycka ner dem. När vår 13-åring kom hem med sitt första betyg, och hade fått D i musik (han vill bli musiker) så tyckte han att livet var slut. Man kan ju inte bli musiker om man fått D i musik. Är det den känslan vi vill ge våra barn? Jag säger nej.

Vad gäller privata skolors varande eller icke varande, så har jag inget emot privata skolor. Det som hände John Bauer (riskkapitalister var inte nöjda med avkastningen och la ner verksamheten) får dock aldrig mer hända.

2. Sjukvården

Sverige har sjukvård i världsklass, det har vi fått höra hela vår uppväxt. Är det fortfarande så? Jag upplever att vi fortfarande har väldigt bra sjukvård, men det är väldigt svårt att komma fram. Vårdköerna är långa, och det verkar som att målsättningen är att skicka patienter vidare till någon annan avdelning.

Jag tror att vi dels skulle behöva avskaffa landstingsindelningen, dels se över hur pengar fördelas. Som jag upplever det är ett problem inom stat, kommun och landsting att intäkterna inte är relaterade till vad man gör. Landstinget har en summa pengar, och ju mindre av pengarna man spenderar, desto bättre går det. Med den synen blir det lönsamt att inte behandla, eller att skicka vidare till en annan avdelning.

Jag vet inte riktigt hur det här ska lösas, men vi behöver bli mer effektiva. Vi skulle antagligen behöva bli bättre på att komma åt problem tidigt också, ju snabbare man är på en sjukdom, desto billigare är den att bota, och patienten behöver lida kortare tid.

3. Invandringen

Ja, vi behöver göra något åt vår integrationspolitik. Det är konflikter ute i världen, och människor behöver hjälp. Vi kan, och bör, hjälpa så många vi kan. För att göra det på bästa sätt behöver vi förändra en del. Sverigedemokraterna brukar skylla kriminalitet på invandrarna, men i själva verket är det fattiga människor, i utanförskap, som står för stor del av brottsligheten, och det gäller inte alls bara invandrare. Vi behöver bli bättre på att få människor att bli en del av gemenskapen, och en egen försörjning.

En idé är att introducera något slags faddersystem, där man som ny i landet får en fadder som vet hur saker och ting fungerar, och som har kontakter. Om man kommer till kalla Sverige, från ett land nära ekvatorn, så kan det komma som en chock att man behöver en uppsättning kläder för sommaren och en för vintern, och för all del separata för vår och höst. En fadder hjälpa till med sånt, och visa var man köper prisvädra kläder.

4. Utanförskapet

Hit räknar jag de som inte jobbar heltid, de som på ett eller annat sätt är beroende av vårt välfärdssystem för att överleva. Jag är övertygad om att Alliansen är på helt fel väg, när de ökar (det relativa) skattetrycket för dessa människor, och sänker deras ersättningar och på alla sätt och vis gör det svårare för dem. Jag kan förstå tanken bakom att sätta dit de som försöker fuska sig fria från jobb, och istället leva gott på bidrag, men helt ärligt, hur många är det som fuskar? Och varför ska pensionärer betala mer skatt än mig som arbetar? de fuskar inte, de har jobbat klart! Sjukskrivna får också sänkt ersättning, och får inte ta del av sänkta skatter, varför ska de straffas för att de är sjuka? Vi behöver bli bättre på att ta hand om våra medmänniskor. Visst är det bra om alla kan jobba, men jobb är inte allt. Sluta sparka på dem som redan ligger.

5. Jobben

Det finns inte jobb nog för att alla som vill och kan ska kunna få jobb. Som en lösning på detta har vi höjt pensionsåldern, det är en lösning som jag inte alls förstår. Varför inte sänka pensionsåldern, eller arbetstiden? Jag tror att det är dags att vi inför 6 timmars arbetsdag, till att börja med i de tunga, kvinnodominerade arbetsområden som drabbas hårdast av sjukskrivningar. Här i Falun ska det göras försök (källa: dt.se) och det tycker jag är jättebra. I branscher som är hårt drabbade av sjukskrivningar kan vi kanske räkna hem kostnaden redan i vikariebesparingar. Tittar vi sen på vårdkostnader kan vi gå med vinst, och ser vi till livskvalitet är det jackpot.

I övrigt anser jag att vi behöver se över sjuklöneansvaret för små arbetsgivare. För en småföretagare med en eller två anställda kan en sjukskrivning betyda konkurs. Det pratas mycket om arbetsgivaravgiften som ett hinder vid anställning, men den är jättelätt att beräkna och budgetera. Att betala sjuklön är en katastrof.

Jag tror också att vi behöver se över LAS, för även om det är jättebra med anställningsskydd så innebär det att det är näst intill omöjligt att göra sig av med personal som inte håller måttet.

Så, det får bli fem punkter till att börja med, jag kanske kompletterar med fem punkter till innan söndagen. Om du har orkat läsa detta, och har en idé om vad jag borde rösta på, lämna en kommentar. Håller du med mig (om än bara i delar) så dela gärna på sociala medier. Tycker du att jag har fel på någon punkt, så motivera gärna i en kommentar.

Bilden kommer från http://www.sean.co.uk/

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.